Entitats ecologistes de caire social denuncien la inoperitivitat d’aquest espai per a debatre la gestió de l’aigua, des de fa molts mesos. Formen part d’aquesta taula entitats com:
- Aigua és Vida
- Ecologistes en Acció de Catalunya
- Enginyeria Sense Fronteres
- Grup de Defensa del Ter
- Plataforma en Defensa de l’Ebre
- Aigua és Vida – metropolitana
Les organitzacions socials, ambientalistes i en defensa dels béns comuns presents a la Taula Nacional de l’Aigua, creada pel Govern l’estiu passat, han alçat la veu denunciant la falta d’eficàcia d’aquest espai de debat sobre el model de gestió de l’aigua. Afirmen que la Taula ha estat utilitzada per l’administració per eludir un debat fonamental, permetent així mantenir un model d’explotació insostenible de l’aigua.
Les crítiques es dirigeixen també cap a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), acusada de no proporcionar detalls dels consums d’aigua i de no explicar els resultats de les mesures adoptades per enfrontar-se a la sequera en els últims tres anys. Alhora, es queixen que la Taula s’utilitza per sol·licitar dades de consum a empreses i entitats gestores, tot i que segons l’ACA, aquesta informació no estaria disponible.
A més, es critica que la Taula Nacional parteix d’una base en blanc, sense tenir en compte les normatives que regulen la gestió de l’aigua, i s’assenyala l’absència d’informació de l’ACA en els debats i en la recopilació de diverses aportacions.
Les entitats socials també expressen desacord amb la decisió de reduir més de la meitat dels cabals de sequera dels rius Ter, Muga i Llobregat, sense debat ni acord amb les organitzacions de defensa del medi ambient. Aquesta reducció, segons les organitzacions, viola la legislació europea i afecta greument els ecosistemes i les espècies fluvials, posant en perill la salut pública.
En resposta a aquesta situació, les organitzacions demanen al Govern la creació d’un espai participatiu per debatre el model de gestió hídrica de Catalunya en els propers anys, així com els canvis estructurals necessaris per garantir la resiliència en aquesta qüestió.
Altres articles d’interès: La canonada que perd 225.000 litres diàriament des de fa 20 anys