Enmig de l’emergència climàtica, les cinquanta empreses més importants d’Espanya mantenen una tendència creixent en les emissions. D’acord amb un informe d’Oxfam Intermón difós just abans de l’inici de la COP28 a Dubai, les emissions d’aquestes empreses han augmentat globalment un 11% entre 2021 i 2022. Amb aquest ritme, es preveu que les grans corporacions de l’Estat no aconseguiran la descarbonització fins al 2090.
L’any 2022, les emissions de diòxid de carboni (CO₂) directes generades per les 50 empreses més grans van representar un alarmant 40% del total d’emissions de l’Estat, xifra comparable al volum emès per tot el país de Bèlgica. A mesura que ens enfrontem a una crisi climàtica sense precedents, les iniciatives de les grans empreses espanyoles per descarbonitzar i alinear-se amb la lluita contra el canvi climàtic són considerades notòriament insuficients, segons les paraules de Miguel Alba, qui exerceix com a responsable de desigualtat i sector privat per una important ONG.
Desglossant les dades, es constata que individualment el 60% de les empreses sotmeses a anàlisi van experimentar un increment en les seves emissions directes, mentre que un 40% va assolir reduir-les. En aquest context, les companyies petrolieres destaquen pel seu lideratge en termes de disminució d’emissions, amb una notable baixada del 15%. No obstant això, les empreses dedicades a la generació d’electricitat i gas mostren una tendència preocupant amb un augment del 8,7%.
En quantitat total d’emissions, el rànquing està encapçalat per IAG, Repsol, Naturgy, Endesa i Iberdrola. Aquestes dades posen de manifest la necessitat imperiosa de mesures més enèrgiques i compromeses per part de les empreses, així com una acció coordinada en l’àmbit nacional per abordar de manera efectiva la crisi climàtica.
Pel que fa a la contribució en la lluita contra el canvi climàtic, segons Oxfam Intermón, només el 12% de l’activitat d’aquestes empreses té un impacte substancial en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic. Tan sols una de cada quatre grans empreses realitza un esforç significatiu per alinear les seves activitats amb la lluita contra la crisi climàtica, destinant-hi únicament un terç de les seves inversions. En un contrast evident, el 53% d’aquestes empreses no ha implementat canvis significatius als seus models de negoci per fer front a l’emergència climàtica.
A la vista d’aquest panorama, Oxfam Intermón destaca la imperiosa urgència de dur a terme una acció més ambiciosa i coordinada entre empreses i governs. Alhora, subratlla la importància crucial d’abordar l’emergència climàtica amb un compromís total en matèria de responsabilitat i transparència.