La Comissió Europea ha decidit prorrogar l’ús del glifosat a la Unió Europea durant una dècada més, malgrat la controvèrsia que envolta aquest herbicida ampliament utilitzat a tot el món. La decisió s’ha pres enmig d’una falta de consens en el comitè d’apel·lació, que no ha aconseguit una majoria qualificada sobre aquesta qüestió.
L’autorització anterior per a l’ús del glifosat a la UE estava programada fins al 15 de desembre de 2023, obligant l’executiu a emetre una resolució per a aquesta pròrroga. En un comunicat emès aquest dijous, la Comissió sosté que hi ha prou evidències per afirmar que l’herbicida no és cancerigen, tot i les crítiques rebudes i la postura de l’Organització Mundial de la Salut. No obstant això, la prolongació de l’ús inclourà certes restriccions.
L’herbicida glifosat, present en el mercat des del 1974, es consolida com un dels pesticides més ampliament utilitzats en tot el món, gràcies a la seva eficàcia en aplicacions agrícoles i de jardineria. Malgrat la seva popularitat, el glifosat ha estat objecte de controvèrsia des dels seus inicis, amb preocupacions persistentment plantejades sobre els seus possibles efectes negatius en la salut humana i les conseqüències per al medi ambient, que podrien impactar negativament en la biodiversitat. Després de perdre la patent el 1994, la producció i ús del glifosat han experimentat un augment significatiu en països com la Xina i l’Índia, continuant així la seva rellevància i influència.
Entre les noves condicions imposades, destaquen la prohibició de l’ús del glifosat com a dessecant de la collita, amb l’objectiu de minimitzar la possibilitat de manipulació en el moment de la recol·lecció. També s’estableixen límits màxims per a impureses i s’incrementa el control dels estats membres en la realització d’anàlisis de risc associades a la seva utilització.
A través d’aquestes mesures, la Comissió Europea busca intensificar la supervisió de l’herbicida, que continua essent objecte de controvèrsia i oposició. Aquesta oposició es va fer evident en un debat celebrat al ple d’Estrasburg el passat octubre, on partits com els socialistes i els verds van rebutjar l’ampliació de l’ús del glifosat, referint-s’hi com a “substància verinosa”. Algunes ciutats, com Barcelona, ja l’han prohibit des de fa temps, basant-se en la consideració de l’OMS des del 2015 que el glifosat és potencialment cancerigen.
En el comunicat publicat aquest dijous, la Comissió Europea defensa la seva decisió, subratllant que aquesta es fonamenta en nombrosos estudis de seguretat realitzats per l’Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) i l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA), en col·laboració amb els diferents estats membres.
L’executiu destaca que aquesta decisió respon a una avaluació exhaustiva, convertint el glifosat probablement en la substància activa més escrutada al món, indica el comunicat. Tot i això, Brussel·les assenyala que, en cas d’aparèixer noves evidències científiques que qüestionin la seguretat i la salut humana, prendrà accions “immediates” per corregir o retirar la proposta.