El Tribunal Europeu dels Drets Humans està a punt de dictar sentència en tres casos transcendents que posen de manifest la inacció dels estats davant la crisi climàtica.
El 9 d’abril podria marcar un punt d’inflexió en aquesta problemàtica global. Les resolucions d’aquests casos pioners podrien establir jurisprudència sobre la responsabilitat dels governs davant els danys causats pel canvi climàtic.
Els magistrats del Tribunal Europeu dels Drets Humans anunciaran el proper dimarts les seves decisions respecte a tres casos cabdals. Personalitats com el professor de Dret Internacional Públic Pau de Vílchez, de la Universitat de les Illes Balears, i l’investigador del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili, Gastón Medici-Colombo, han subratllat la transcendència d’aquestes sentències en declaracions anteriors a mitjans de comunicació. No només podrien marcar un abans i un després en l’àmbit europeu, sinó que també podrien influir en altres processos judicials internacionals.
Els casos que s’analitzaran són els següents:
– Joves portuguesos contra Portugal i altres 31 estats (39371/20): Aquesta denúncia, originada pels devastadors incendis de Portugal del 2017, busca responsabilitzar els governs per la seva presunta inacció davant els riscos per a la vida i la salut causats pel canvi climàtic.
– KlimaSeniorinnen contra Suïssa (53600/20): En aquest cas, l’Associació de Dones Grans per a la Protecció del Clima de Suïssa acusa el govern suís de no actuar adequadament davant els efectes desproporcionats del canvi climàtic sobre la salut de la gent gran, especialment les dones.
– Carême contra França (7189/21): L’eurodiputat francès Damien Carême denuncia la suposada falta de resposta adequada del govern francès davant els efectes del canvi climàtic, especialment a la seva antiga àrea municipal, Grande-Synthe, situada prop de Dunkerque.
Els demandants del cas dels joves portuguesos, amb el suport de l’entitat Global Legal Action Network, asseguren que, independentment de la decisió del tribunal, no cesaran en els seus esforços per pressionar els governs a actuar contra el canvi climàtic. Si el veredicte els és favorable, els estats es veuran obligats a reduir les emissions, ja que la sentència serà vinculant. Tot i que l’advocat Gerry Liston reconeix que hi ha diversos escenaris possibles, es mostra confiat en una resolució positiva en algun dels tres casos.
Altres articles d’interès: Una de cada tres empreses espanyoles ha optat ja als fons europeus