L’Stand Alone o 5G+, una forma avanzada de 5G, emergeix com a una innovació “respectuosa amb el medi ambient” perquè consumeix un 90% menys d’energia. Es proposa com un element essencial en el camí cap a un món més sostenible, segons es va destacar a la trobada informativa “EFE Fòrum Xarxes 5G+” organitzada per EFE en col·laboració amb Orange.
Aquesta nova tecnologia no només promet ser una revolució en la nostra vida quotidiana, sinó que també es presenta com un mitjà per mitigar els impactes de l’activitat humana en el planeta. Aquesta perspectiva va ser compartida pels participants en l’esdeveniment, que va tenir lloc dijous a la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Barcelona.
La vicepresidenta en funcions de la CNMC, Pilar Sánchez, qui va ser present a l’esdeveniment, va recordar que des de 2018 Espanya compta amb un Pla Nacional 5G. Gràcies a aquesta iniciativa, actualment el 82% de la població espanyola té accés a aquesta tecnologia.
En aquest context, la missió de la CNMC és garantir un nivell elevat de competència entre els operadors i treballar per eliminar les restriccions en el desplegament de les telecomunicacions, especialment en col·laboració amb les administracions locals.
Matías González, secretari general de Telecomunicacions i Ordenació dels Serveis de Comunicació Audiovisual, també ha intervingut, augurant que la combinació del 5G amb tecnologies com l’Internet de les coses (IoT), la computació quàntica o la Intel·ligència Artificial representarà una autèntica revolució.
En contrast amb les tecnologies mòbils anteriors, centrades en les persones, com el correu electrònic o la telefonia mòbil, l’impacte del 5G+ s’estendrà a tots els entorns econòmics, segons González. Ell sosté que podria ser fins i tot una revolució de major magnitud i confia que així sigui.
Vicente destaca que el 5G+ no només serà fonamental per avançar en sostenibilitat, sinó també per impulsar la competitivitat: ‘L’efecte palanca d’aquesta tecnologia serà impressionant’. En aquest context, insta Europa a accelerar el seu ritme per equiparar-se als avanços de la Xina o els Estats Units.
Les ‘smart cities’ o ciutats intel·ligents també experimentaran beneficis amb el 5G+: ‘Realment és un facilitador per cobrir tots els requisits necessaris’, afirma Paradells, qui aposta per la col·laboració entre l’àmbit acadèmic i les empreses. Gràcies a la baixa latència, la fiabilitat i la velocitat d’aquesta tecnologia, sensors de tota mena, vehicles autònoms, continguts educatius o operacions quirúrgiques remotes s’integraran cada vegada més en la vida quotidiana de les nostres ciutats.
Aquestes possibilitats s’estendran a diversos camps, com l’agricultura de precisió, la millora de l’eficiència del transport o la fiabilitat de les comunicacions, fins i tot en les zones més recòndites, segons afegeix Sala.
La seguretat és un altre aspecte rellevant: Vicente adverteix que, tot i que la xarxa en si ‘és més segura’ que les anteriors, hi ha un risc en el seu efecte multiplicador. Escoda aprofundeix en què ‘en els punts de contacte’ amb altres tecnologies, com la robòtica, poden sorgir vulnerabilitats. Paradells, d’altra banda, mostra confiança en la fiabilitat del sistema, especialment en aplicacions relacionades amb polítiques de defensa. A manera d’exemple, destaca: ‘És la primera tecnologia que no transmet en cap moment la identitat dels dispositius’.