52 milions de tones de plàstic s’aboquen al planeta cada any, un perill creixent per a la salut humana i el planeta
Un estudi recent publicat a la revista científica *Nature* revela que, anualment, es llencen al medi ambient 52 milions de tones de plàstics, l’equivalent a donar la volta al món més de 1.500 vegades. Aquestes dades alarmants mostren la magnitud del problema de la contaminació per plàstics i la necessitat urgent de solucions globals per frenar aquest desastre mediambiental.
Segons l’informe, elaborat per la Universitat de Leeds (Regne Unit), la contaminació plàstica mundial prové principalment de les escombraries no recollides i la crema a l’aire lliure de residus plàstics. Aquestes pràctiques no només danyen el medi ambient, sinó que també suposen una greu amenaça per a la salut humana. La crema incontrolada de plàstic allibera toxines perilloses a l’aire, que poden causar problemes respiratoris, càncer i altres malalties greus.
Falta de serveis de recollida d’escombraries, un problema global
L’estudi utilitza la intel·ligència artificial per cartografiar la gestió de residus en 50.702 ciutats de tot el món i calcular quants residus es generen i com es gestionen. Els resultats mostren que gairebé 1.200 milions de persones, és a dir, el 15% de la població mundial, manca de serveis de recollida d’escombraries. Aquesta absència de serveis bàsics impedeix el reciclatge i promou pràctiques de gestió inadequada dels residus.
A més, als països de renda baixa i mitjana, tot i que la generació de residus és menor en comparació amb els països de renda alta, la major part dels plàstics no es recullen o es dipositen en abocadors. Segons l’estudi, l’Àfrica subsahariana podria convertir-se, en les pròximes dècades, en la principal font mundial de contaminació per plàstics a causa de la falta de gestió de desfets i el ràpid creixement de la població.
L’Índia, el país més contaminant per plàstics
L’informe també identifica els països que contribueixen més a la contaminació per plàstics. L’Índia encapçala la llista amb 9,3 milions de tones de plàstics llançats al medi ambient el 2020, representant gairebé una cinquena part del total mundial. Li segueixen Nigèria (3,5 milions de tones) i Indonèsia (3,4 milions de tones). Aquestes dades desmenteixen estudis anteriors que situaven la Xina com el país més contaminant, que ara ocupa el quart lloc.
Una crida urgent a la necessitat de gestionar els residus
Els científics alerten que la recollida d’escombraries hauria de ser considerada una necessitat bàsica, com ho són els serveis d’aigua i clavegueram. Subratllen que, tot i que la crema incontrolada de plàstics ha rebut poca atenció en el passat, és un problema tan greu com el de les escombraries llançades al medi ambient.
Els investigadors de la Universitat de Leeds conclouen que aquest primer inventari mundial de la contaminació per plàstics proporciona una base de referència similar a la de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que els responsables polítics poden utilitzar per abordar aquest imminent desastre mediambiental.
Amb aquestes dades alarmants, es fa evident la necessitat urgent de polítiques globals i accions concretes per millorar la gestió dels residus plàstics i protegir tant la salut humana com el medi ambient.
Altres articles d’interès:Augmenten els casos de virola del mico: l’OMS declara emergència sanitària