Catalunya enceta un pla amb inversions de 500 milions d’euros per posar en marxa dues noves dessaladores, a Tordera i Foix, entre 2028 i 2029. L’Estat contribuirà a aquest finançament, que provindrà dels fons europeus Next Generation gestionats a través de l’empresa pública Acuamed. Aquesta iniciativa respon a la necessitat de contrarestar la persistent sequera que afecta la regió des de fa tres anys, accelerant així les inversions per a millorar les infraestructures d’aprofitament de l’aigua dels rius.
La reunió entre David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, i Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica, ha confirmat la voluntat del Ministeri espanyol i el Govern català de licitar l’ampliació de la dessaladora de Blanes, passant de 20 a 80 hm³. Les obres estarien previstes per a l’any 2025, amb una inauguració fixada pel 2028. Pel que fa a la planta del Foix, ubicada entre Cubelles i Cunit, s’inauguraria el 2029, quatre anys abans del previst, produint fins a 20 hm³ d’aigua dessalinitzada. Aquesta dessaladora donaria servei a les xarxes d’Aigües Ter Llobregat i al Consorci d’Aigües de Tarragona.
El finançament de 500 milions d’euros per a aquestes dessaladores provenen dels fons europeus Next Generation, gestionats per l’empresa pública Acuamed. A més, es discuteix la possibilitat de transportar aigua dessalinitzada des de la planta de Sagunt, al País Valencià, a Catalunya mitjançant vaixells. La proposta, considerada tècnicament viable, podria activar-se des de juny i implicaria vaixells que transportarien fins a 20.000 metres cúbics d’aigua al dia al Port de Barcelona. L’Estat assumiria els costos de producció de l’aigua, mentre que el Govern català sufragaria el seu transport marítim. La ministra Ribera ja ha comunicat a Carlos Mazón, president del País Valencià, aquesta intenció com a solució per pal·liar l’escassetat de recursos hídrics a Catalunya.