Les recents condicions climàtiques extremes d’aquesta tardor han reforçat la certesa que l’any 2023 quedarà marcat com l’any més calorós registrat fins ara. Segons el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea, les temperatures excepcionalment altes observades el mes passat d’octubre han diluït completament qualsevol dubte sobre aquesta tendència.
Durant el mes anterior, la temperatura mitjana global de l’aire va superar en 0,4 °C el rècord establert el 2019. Aquesta elevació es va atribuir a la combinació de l’escalfament global, impulsat per les emissions de gasos d’efecte hivernacle, juntament amb l’impacte d’El Niño. Aquest episodi va classificar-se com el cinquè en una sèrie de registres de temperatures altes. A més, es preveu que aquesta tendència continuï al llarg del 2024.
El juliol de 2023 es recorda com el mes més càlid en els últims cent vint mil anys. Pel que fa al setembre, va superar el rècord anterior en 0,5 °C. Octubre també va superar aquest rècord, però ho va fer de manera menys destacada. Aquest és l’escenari actual, que no sembla que hagi de canviar a curt termini.
Aquestes dades no només són alarmants, sinó que també serveixen com a recordatori que ens apropem constantment a superar el límit crític d’1,5 °C d’escalfament global respecte als nivells preindustrials. De fet, fins ara el 2023 ha registrat una elevació d’1,43 °C respecte a aquest límit, establert fa temps com un punt de referència crític a evitar. Aquest any podria marcar el període més calorós en els últims 125.000 anys.
Aquestes temperatures tenen repercussions tangibles sobre la població, impactant profundament milions de persones arreu del món. Les sequeres i les onades de calor han causat un patiment sense precedents, provocant la pèrdua de vides i deixant moltes persones sense recursos, forçant-les a convertir-se en refugiades per tal de buscar una nova forma de vida.