12 d’octubre Dia Mundial de les Aus Migratòries. El canvi climàtic afecta greument les aus migratòries i el seu paper en els ecosistemes
El Dia Mundial de les Aus Migratòries, celebrat dues vegades l’any, serveix per conscienciar sobre la importància de la protecció d’aquestes espècies i dels seus hàbitats. Un dels temes centrals d’aquesta jornada el 2024 és la relació entre les aus migratòries i els insectes, ja que moltes aus depenen dels insectes com a font d’aliment durant les seves llargues rutes migratòries. El canvi climàtic i l’ús de pesticides estan provocant la disminució de les poblacions d’insectes, afectant directament la supervivència d’aquestes aus.
Impacte del canvi climàtic en les aus migratòries
El canvi climàtic està alterant els cicles migratoris, amb conseqüències greus per a les aus. Les temperatures més càlides fan que moltes aus arribin abans o després als seus llocs de nidificació o hivernada, fet que les descoordina amb la disponibilitat d’aliments, com els insectes o les flors de les quals depenen. A més, el canvi en els patrons climàtics provoca fenòmens meteorològics extrems, com tempestes o sequeres, que poden destruir hàbitats clau per a les aus.
També s’està produint la pèrdua d’hàbitats essencials per a la seva supervivència, com les zones humides i les àrees boscoses, que estan desapareixent o degradant-se a causa del canvi climàtic. Això suposa un risc considerable, ja que les aus migratòries depenen de punts de descans en aquestes àrees per reposar forces durant les seves rutes de milers de quilòmetres.
El paper crucial de les aus en els ecosistemes
Les aus migratòries tenen un paper fonamental en els ecosistemes, ja que contribueixen a la **dispersió de llavors, el control de poblacions d’insectes i fins i tot la pol·linització en alguns casos. La seva desaparició o disminució afecta directament l’equilibri ecològic, ja que deixen de participar en processos essencials per a la salut dels ecosistemes.
En resposta a aquesta situació crítica, organitzacions globals promouen la restauració dels ecosistemes i la protecció de les rutes migratòries. El Dia Mundial de les Aus Migratòries anima a la població a participar en aquestes accions, com la reducció de l’ús de pesticides i la preservació dels hàbitats naturals, per assegurar la supervivència d’aquestes espècies.
En resum, el canvi climàtic està passant factura a les aus migratòries, posant en perill no només les espècies, sinó també els ecosistemes on aquestes juguen un paper fonamental. La conscienciació i acció global són clau per revertir aquests efectes i protegir les aus i els seus hàbitats.
Altres articles d’interès: Bolets que pots trobar a l’octubre a casa nostra