L’1% més ric de la població mundial, que equival a 77 milions de persones, emet la mateixa quantitat de contaminació que els dos terços més pobres, que representen 5.000 milions de persones, segons el recent informe d’Oxfam Intermón titulat ‘Igualtat climàtica: un planeta per al 99%’, realitzat en col·laboració amb l’Institut de Medi Ambient d’Estocolm. Aquesta investigació, presentada amb motiu de la cimera del clima a Dubai, analitza les emissions vinculades als hàbits de consum dels diversos grups de renda durant el 2019, l’últim any del qual es disposa de dades. Basant-se en aquestes dades, es revela que l’1% més ric va ser responsable del 16% de les emissions de carboni globals l’any 2019, una xifra equiparable a la generada pels dos terços més desfavorits de la població.
Segons Oxfam, l’estudi revela una “enorme” bretxa entre la petjada de carboni dels més rics i la majoria de la població mundial. L’ONG assenyala que això es deu al fet que aquells amb més recursos mantenen un estil de vida i inversions en indústries contaminants, com els combustibles fòssils, que contribueixen al escalfament global. L’ús de iots i avions privats són citats com a exemples d’aquest impacte en l’informe.
A Espanya, el 10% de les persones amb més ingressos (4,7 milions) va generar gairebé una tercera part de totes les emissions, equivalent al 53% de les emissions de les persones amb menys ingressos (24,8 milions), segons assenyala l’organització. Es calcula que una persona pertanyent al 99% més pobre de la humanitat necessitaria prop de mil cinc-cents anys per generar les emissions que els milionaris més rics produeixen en un sol any. “Els principals responsables de la crisi climàtica són les corporacions de combustibles fòssils i els superrics del món”, sosté Lourdes Benavides, responsable de Justícia Climàtica d’Oxfam Intermón.
L’anàlisi estima que les emissions generades per l’1% més ric l’any 2019 podrien causar 1,3 milions de morts per calor, i preveu que l’any 2030, les emissions d’aquest 1% superaran en més de 22 vegades el límit considerat segur per mantenir l’escalfament global per sota del límit d’1,5 °C, com es fixa a l’Acord de París. Oxfam estima que, a Espanya, l’1% de la població amb més ingressos hauria de reduir les emissions en un 95% fins al 2030 per limitar l’augment de la temperatura a 1,5 °C. La publicació destaca que els esdeveniments meteorològics extrems, com sequeres, inundacions i tempestes, estan augmentant tant en freqüència com en intensitat. Adverteix que, paradoxalment, les persones i els països més rics són els que es troben “més aïllats de la catàstrofe climàtica que ells mateixos han generat”.
Segons l’informe, aquells que pateixen de manera “desproporcionada” els impactes climàtics són les persones en situació de pobresa, les dones i nens, les comunitats indígenes i la població dels països del Sud global. Aquest patiment s’acompanya de l’agreujament de les desigualtats, segons subratlla l’ONG. Per exemple, la investigació revela que la taxa de mortalitat per inundacions és set vegades més alta en països on la desigualtat és més acusada. Així, Oxfam constata que el canvi climàtic “ja està intensificant” les desigualtats, tant dins com entre països.
Amb més del 91% de les morts relacionades amb desastres climàtics o meteorològics en els darrers cinquanta anys ocorregudes al Sud global, segons les Nacions Unides, Oxfam ressalta la urgència d’actuar en aquesta direcció.
En aquest context, Oxfam proposa la implementació d’un impost del 60% sobre els ingressos de l’1% més ric, el qual reduiria les emissions de carboni equivalent a gairebé les emissions anuals totals del Regne Unit i generaria 6,4 bilions de dòlars anuals. L’organització argumenta que gravar l’extrema riquesa augmentaria les possibilitats de combatre tant la desigualtat com la crisi climàtica.
Oxfam també advoca per imposar taxes sobre la riquesa dels milionaris i multimilionaris que involucri les seves inversions en activitats contaminants, així com un altre impost sobre els beneficis excepcionals de les empreses. A través d’aquests tres tipus d’impostos, sosté l’ONG, es podria fer que aquells que més contaminen siguin els que més paguin i, al mateix temps, finançar la transició cap a les energies renovables. També insta a abandonar de manera “urgent i justa” l’ús dels combustibles fòssils.
Us podeu descarregar l’estudi: Estudi d’Intermón/Oxfam en castellà